NIEUWS | 9 oktober 2020

Bisschop J. Hendriks bezoekt dagbedevaart in Heiloo

De dagbedevaart in Heiloo begint altijd met een gesprek met iemand die op een bijzondere manier geroepen is door zijn of haar geloof. De meeste keren was dat met Zuster Esperanza. U ziet haar terug op andere nieuwsberichten op deze site.
18 september werd zij vergezeld door bisschop Jan Hendriks. Hij had tijd vrijgemaakt om bij de start van onze dag te zijn. Het thema van de dag is “je licht opsteken”. En iedereen wordt dan uitgenodigd te vertellen hoe het geloof een rol speelt in het leven. Voor de bisschop was dat naast de vele ontmoetingen die hij heeft met inspirerende mensen de dagelijkse momenten van gebed: stilstaan bij waartoe je geroepen bent, God aan het woord laten bij moeilijke keuzes, bij je persoonlijke les blijven. We waren blij met zijn komst: “fijn dat hij aandacht heeft voor ons”, zei een deelnemer achteraf. We delen graag zijn eigen feedback van zijn eigen website:

“In gesprek met de mensen van het Drugspastoraat
Vrijdag 18 september was ik in ’t Oesdom op het heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood waar de mensen die bij het drugspastoraat betrokken zijn een bedevaart hielden. We waren ruim een uur in gesprek en de mensen vertelden over hun leven, hun geloof en hun omgaan met de corona-situatie.
Diaken Mark Lieshout werkt – samen met een protestantse collega – al weer zo’n zeven jaar in het drugspastoraat dat in Amsterdam is gevestigd op de Oudezijds Voorburgwal 165. Mooi is het de betrokkenheid van deze beide bevlogen zielzorgers bij ‘hun’ mensen te merken. De mensen die mee waren op de bedevaart hebben een heel gemêleerde achtergrond. Er zijn authentieke Amsterdammers bij en mensen die van elders gekomen zijn, maar toen een man met een onvervalst Amsterdams accent vertelde dat hij uit Zuid Limburg kwam, was duidelijk dat hij een grapje maakte.
Het gesprek ging rond de vraag waarvandaan zij licht kregen op hun levenspad. Zo was voor mij duidelijk dat ze inspiratie en kracht kregen uit hun geloof – de meesten kwamen regelmatig naar de vieringen van het drugspastoraat – en dat die ene man die zei dat hij niet religieus was, juist heel gelovig was en het allemaal mooi wist te vertellen. Een bepaald soort religiositeit wees hij af en niet zonder reden. De meesten van hen staan alleen in het leven en voor sommigen was het voordeel bij dit nadeel dat de corona-tijd niet extra moeilijk voor hen was geweest. Het drugspastoraat organiseert regelmatig deze bedevaart en is ook eerder een paar keer naar Lourdes geweest.”

(Die ‘paar keer naar Lourdes’, waar de bisschop over sprak waren in werkelijkheid 19 keer. Vanwege de corona hopen we volgend jaar de 20e bedevaart te organiseren.)

Het verhaal rond het wonder van Heiloo werd uitgebreid verteld door de rector van het seminarie, Jeroen de Wit. De discussie over de katholieke devotie rond de Maagd Maria en in Heiloo was met de protestantse bedevaartgangers bijzonder.

Iedere bedevaart had een eigen karakter. Niet in de waardering: alle waren bijzonder waardevolle bijeenkomsten.

Deze dagbedevaarten blijven volgend jaar zeker op ons programma staan. 21 oktober waarschijnlijk de laatste van dit jaar.