11 september 2022

Een eerste Mirakel in Lourdes

Gisteren arriveerden we na een lange busreis in Lourdes, vandaag maakten we met de hele groep het eerste uitstapje naar het wereldberoemde bedevaartsoord. In de basiliek van Sint-Pius X, een groot ondergronds gebedshuis, dat diepe indruk maakte op de Amsterdamse pelgrims, woonden we met honderden andere bedevaartgangers de ochtendmis bij.

Na een uitgebreide picknick aan de andere oever van de Gave, recht tegenover de Grot waar Bernadette keer op keer Maria zag verschijnen, werd besloten om ondanks de zinderende hitte de Grote Kruisweg te lopen; een zeer steile wandeling die voorbij de basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis aanvangt op de heuvel van Espélugues. De ouderen en de wat minder mobiele pelgrims konden met de bus terug naar Cité Saint-Pierre, waar we verblijven. Ondanks haar hoge leeftijd en allerlei fysieke ongemakken besloot Thea Hilbrands-de Meester te blijven, met rollator en al begon ze aan de Kruisweg.

De weg slingert zich anderhalve kilometer lang omhoog, langs rotsen en bomen, en passeert vijftien staties die de passie van Christus uitbeelden. Tijdens elke statie werd gereflecteerd over existentiële thema’s. Tot verbazing en diep ontzag van de anderen completeerde Thea de gehele Kruisweg, een onvervalst Mirakel, en beloonde zichzelf bij terugkomst in het stadje op een welverdiend blik bier.

(Tekst: Joris van Casteren; foto: Nanini Zegerius)