dagboek pastor Zwanine in coronatijd

pastor in coronatijd

Dagboek van een pastor in Corona tijd.

 

Het weekend van 18 en 19 april 2020 verliep rustig. Ik maakte mij klaar voor de drukke week die ging komen. Ondanks dat wij veel binnen moeten blijven vul ik elke dag met klussen die al heel lang zijn blijven liggen en waar ik nu tijd voor heb.

 Maandag 20 april 2020

Na veel heen en weer gebel heb ik de fietsenmaker zo ver gekregen dat ik de bakfiets maandag mag ophalen omdat AT5 graag de opname op maandag wil maken. Ik nodig ook Koos, onze penningmeester uit en stuur een uitnodiging naar DAK, zij hebben dit immers gefinancierd.

Ik ben nerveus als ik al om 08.00 uur de broodjes koop bij Albert Heyn en daarna Heleen aan het werk zet. Helaas komt de cameraman en de journalist te laat zodat ik alleen de bakfiets moet halen. De fietsenmaker is teleurgesteld dat de AT5 er niet is. Hij had voor de gelegenheid zijn vrouw meegenomen die in een rolstoel zit. Ik voelde mij erg opgelaten omdat hij hiervoor speciaal uit Wognum was gekomen. De bakfiets was prachtig! Het fietsen ging eerst wat onwennig maar al snel veel beter. Ik fietste naar de Crypte en laadde de broodjes in daarna ging ik naar de Spreekbuis om de koffie op te halen. In het Oosterpark werd ik geïnterviewd en gefilmd. Om twaalf uur vertrok het AT5 team weer. Ik was doodmoe en ben even op een bankje gaan zitten om bij te komen. Ik deelde daarna nog wat broodjes uit in het Oosterpark. Ik fietste langs de Nieuwmarkt en het Centraal Station. Als je goed oplet zie je overal mensen zitten die op straat moeten bivakkeren. Wanneer ik om vijf uur op mijn mobiele telefoon naar het nieuws kijk van AT5 blijk ik niet te zijn opgenomen in het programma. Ik baalde daar zo van. De hele dag was ik er mee bezig geweest en ik had hiervoor ook allerlei mensen gevraagd om hier extra moeite voor te doen en nu was het resultaat nul! Met een migraine ging ik naar huis en vroeg naar bed.

 Dinsdag 21 april 2020

Om tien uur in de morgen moesten er weer broodjes worden gesmeerd. Telefonisch was ik voor ons teamoverleg al met Mark in gesprek waardoor ik nauwelijks kon meehelpen met broodjes smeren. Wij bespraken dat het goed was om nu een actieve frisse website te hebben. Nu wij zoveel media-aandacht krijgen moeten mensen ons wel kunnen vinden als zij informatie over het Drugspastoraat willen hebben. Na dit overleg kwam er onverwacht privébezoek en werd ik afgeleid van mijn werk. Het thuiswerken is wel gezellig maar soms is de sociale druk hoog en kan je, je niet verstoppen achter je laptop en moet je even meedoen aan het gesprek. In de middag was er een zoom overleg met de Doula’s van Amsterdam. Dit is een initiatief wat is voorgekomen uit het vrouwennetwerk rond Halsema. Het was de bedoeling dat wij met elkaar een theatervoorstelling zouden maken. Deze zou aan het einde van het jaar een paar maal worden opgevoerd in de Stadsschouwburg. Door de Corona crisis krijgt dit een andere vorm of gaat helemaal niet door. Wij hadden een leuk gesprek via Zoom maar toen er gedanst ging worden op een vrolijk muziekje haakte ik af. Zo’n scherm werkt dan niet voor mij.

Na afloop verstuurde ik nog wat mails en ik belde met verschillende mensen. Ik lag al in bed toen ik alsmaar meldingen kreeg op mijn telefoon van berichten. Wat bleek: het filmpje van AT5 was uitgezonden bij Jinek en het late nieuws. Geweldig! De volgende dag werd ik zelfs in het Oosterpark herkend.

 Woensdag 22 april 2020

De vrijwilligster belde af en ik besloot om nu niet alles te forceren en een keer geen broodjes te smeren. Zelf had ik nog een restje in mijn tas die ik in het Oosterpark kon uitdelen. Eerst naar de Spreekbuis waar ik een koffiekan moest terugbrengen. Ik had direct succes en kwam al verschillende mensen tegen die wel zin hadden in een broodje en koffie. Inmiddels had ik in de kast in de kerk een prachtig grote thermoskan gevonden die prima in mijn bakfiets past. Na het Oosterpark fietste ik naar huis. Na de lunch vervolgde ik mijn tocht naar de poeldijkstraat. Op alle plekken komen de mensen op de bakfiets en de koffie af. Ik sprak uitvoerig met een medewerker die al weken de verslaafde bewoners moet begeleiden en ook de Corona regels moet handhaven. Dat viel niet mee, zij stortte haar hart bij mij uit. De bewoners hadden mij al opgemerkt en kwamen een voor een naar buiten voor een praatje en een Paasboekje.

 Donderdag 23 april 2020

Gelukkig kwam mijn buurvrouw mij helpen bij het smeren van de broodjes. Dat is veel praktischer. Mensen wonen dichtbij en dan is het niet zo’n aanslag op je tijd. Keurig om elf uur werden de broodjes gehaald. Ik vertrok weer naar het park waar ik had afgesproken met een man die verslaafd is aan alcohol. Het gesprek was erg vrouwonvriendelijk en daardoor merkte ik dat mijn aandacht verslapte en ik mij begon te irriteren. Ik fietste weg en deelde koffie en broodjes links en rechts uit. Mensen waren dankbaar en fleurde ervan op. Een man inde Valckenierstraat maakte handig van de gelegenheid gebruik om direct te vragen of ik een paspoort voor hem kon regelen. Ik moest hem teleurstellen toch hadden wij een leuk gesprek. Een andere meneer herkende het logo en bracht dat direct in verband met pastor Mark. Ik ging opgewekt weer naar huis. Het voelde goed maar ik merk wel dat je niet te lang onderweg moet zijn omdat het besmettingsgevaar altijd aanwezig is.

Het administratieve werk had ik laten liggen en vroeg nu om een grondige aanpak. In de middag startte ik met het leegwerken van mijn bureau. Elke aantekening en elk memoblaadje wordt bekeken en verwerkt. Ik hoop hiermee adressen en telefoonnummers tegen te komen en te kunnen toevoegen aan ons adressenbestand. Om half vijf had ik een afspraak met iemand die heel graag onze graven op St. Barbara wil schoonmaken. Ik ben te voet naar St. Barbara gegaan maar de persoon kwam niet opdagen. Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om de graven te bekijken en zag dat het er inderdaad niet verzorgd bij lag.

 

Vrijdag 24 april 2020

Eigenlijk wilde ik deze dag vrijhouden maar ik werd gebeld door AD, zij vroegen mij mee te werken aan het programma “NL blijft thuis”. Ik heb dat gedaan en tussendoor

 al mijn administratieve klussen afgemaakt. Het is heerlijk om ongestoord achter je bureau te zitten en niet weg te moeten. De onderbreking was het zoom gesprek voor het programma van NL blijft thuis. Aan het einde van de dag had ik een voldaan gevoel. Ik was ook nog even langs geweest bij de Princehof om de postbus te legen en afspraken te maken over koningsdag.

 

Zaterdag 25 april 2020

Een vriend van mij die eigenaar is van “Van Roselen Fine Chocolate” kreeg ik een doos chocolaatjes aangeboden. Toen ik ze ging halen bleken dat er 4000 te zijn. Ik wist niet waar ik kijken moest omdat deze chocolade heel duur is en dit nu zomaar werd weggegeven. De jongens keken heel beteuterd toen ik alles inlaadde. Ik was natuurlijk heel blij maar moest wel even nadenken hoe ik dit nu op de juiste plek moest krijgen. Gelukkig waren de vrijwilligers bereid om te helpen alles in kleine zakjes te verpakken met een rood-wit-blauw lintje zodat ik dat op koningsdag kon uitdelen in de nachtopvang.

Zondag 26 april 2020

Met zeven vrijwilligers hebben wij van 10.00 uur s ’morgens tot 13.00 uur staan inpakken en plakken met als resultaat vier dik gevulde manden. Het was ondanks de sociale afstand van 1,5 meter toch gezellig.

 Maandag 27 april 2020

Op koningsdag vertrok ik vroeg met een volgeladen bakfiets naar de Nachtopvang om de chocolaatjes uit te delen. Om tien uur stonden de vrijwilligers weer klaar om honderd broodjes te smeren die zouden worden opgehaald door het Straatpastoraat. Er ging iets bij het ophalen van de zak met broodjes waardoor ik ruimschoots de gelegenheid had om met Heleen bij te praten over het werk en de mensen die zij telefonisch of per app ‘spreekt’. Heleen en ik zijn zakjes met chocolade gaan uitdelen bij de Princehof en de Kloof. Daar ontmoette ik Kathleen, met haar heb ik afgesproken om donderdag 7 mei te starten bij Makom. Ik ontmoette bij de Kloof ook een vrijwilliger van de Oude Kerk en andere bekenden. Kort kon ik vertellen wie ik was en wat ik kwam doen. De mensen waardeerde de chocolaatjes heel erg.

  

 

 

 

Het heeft de Koning behaagd: een lintje voor Jan van Duijn

De bronafbeelding bekijken

 

Jarenlang was Jan penningmeester van onze Stichting. Proficiat, Jan!

Dit is de samenvattende tekst die hem tot Lid in de orde van Oranje Nassau maakte:

Zowel tijdens als na zijn werkzame leven, o.a. als wethouder Economische Zaken en gemeenteraadslid (CDA) van de gemeente Amsterdam, heeft hij zich belangeloos ingezet voor vele organisaties. Zo heeft hij zich ingezet voor het Drugspastoraat Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam.

nieuwsbrief 1

          

 

            Nieuwsbrief: DPA in crisistijd

 

 

  • Het Coronavirus en de Goede Week

Het schoot zomaar door mijn hoofd, toen ik op de televisie op de zondag van Palmpasen het bijbehorende evangelieverhaal hoorde en even daarna het lijdensverhaal.

Vanwege een Coronavirus zou er geen juichende menigte geweest zijn en kon Jezus hoogstens met drie leerlingen de stad binnenkomen om er Pasen te vieren, en niet met alle twaalf. Geen Judaskus, geen menigte die “aan het kruis met Hem” kon scanderen. Alle rechtszittingen uitgesteld. Geen lijdensweg, geen kruisiging, maar ook geen Pasen.

Maar zo ging het niet. De Goede Week is de week geworden waarin we het strafproces, lijden, sterven en opstanding van Jezus herdenken en vieren. Maar dit jaar vieren we anders. Helaas geen Kruisweg lopen in Heiloo. Geen vieringen in de crypte, conform de adviezen van het RIVM en de kerken. En er zijn maar weinig kerkgangers bij ons die we via een smartphone een alternatief kunnen aanbieden. De meesten van hen hebben een eenvoudige prepaid.

Wat we wel doen is het uitgeven van een paasboekje. We bieden het aan bij onze paasontbijtjes die we verdelen over de inloophuizen die hun deuren wel open kunnen houden en waar we vóór de crisis al wekelijks kwamen. We koken een maaltijd voor 100 bezoekers en ook daar worden ze uitgereikt. Ze gaan mee met paasontbijtjes van de Lutherse Diaconie. We geven ze af bij de woonvoorzieningen van HVO-Querido, waar we geestelijke verzorging bieden.

  • Social Media

De kwetsbaren onder ons worden kwetsbaarder. Vaak hebben de wat langer gebruikende (ex)verslaafden longproblemen of hebben ze anderszins minder weerstand. In de huizen van HVO-Querido en de Volksbond/Streetcornerwork blijven de bewoners maar beter op hun eigen kamer en krijgen ze het eten daar ook gebracht. Weinig momenten dat ze elkaar kunnen spreken. Maar ook wij kunnen hen niet bezoeken. We hebben de huizen waar we komen een poster bezorgd waarop vermeld staat hoe ze ons kunnen bereiken en dat we hopen dat ze gauw hun contactgegevens aan ons doorgeven, zodat ook wij ze via social media kunnen benaderen.

Het past in ons voornemen dit jaar aan de hand van een communicatieplan meer gebruik te gaan maken van de social media. Het Coronavirus versnelt dit proces. Een ander voornemen sluit hier naadloos bij aan. We hebben de honderden adressen uit ons bestand benaderd met de vraag hoe we hen kunnen blijven betrekken bij de activiteiten van ons pastoraat. Pastor Zwanine Siedenburg bracht deze brieven voor een deel zelf rond en daar heeft Trouw een artikel bij geschreven. U vindt dit artikel op deze site. De antwoordbrieven (later ook per post gestuurd) komen gestaag binnen. Zo krijgen we meer mogelijkheden hen te bereiken en een -voorlopig virtuele- gemeenschap op te bouwen. Zeker in deze crisistijd is dit belangrijk.

Ook deze nieuwsbrief maakt deel uit van dit plan.

We maakten telefoonlijsten, zodat we met enige regelmaat de ons bekende telefoonnummers kunnen bellen. De mensen met wie we contact hebben vinden dat prettig. Velen van hen blijven binnen uit angst vanwege hun kwetsbaarheid besmet te raken. Dan is een belletje een dankbare onderbreking.

  • “Geef ons heden ons dagelijks brood”

Deze bede wordt verhoord. Het straatpastoraat in Amsterdam brengt dagelijks met een bakfiets koffie, thee en koeken rond. Het drugspastoraat smeert er 4x per week broodjes bij.

Het stille straatbeeld in deze tijd maakt de daklozen beter vindbaar, een triest voordeel van het virus. Voor ons betekent het omgekeerd ook, dat we ons beleidsdoel voor de komende jaren, beter zichtbaar en vindbaar worden in de stad, een flinke boost kunnen geven.

Inmiddels hebben we zelf ook een bakfiets in bestelling. Het geld komt uit een noodfonds van netwerk DAK. Daar zijn we gelukkig mee.

                     

Buiten de weinigen die we nog kunnen ontmoeten in de inloophuizen en op straat missen we de persoonlijke contacten en face-to-face gesprekken. Maar wetende dat die tijd ook weer komen gaat en we intussen op veel andere manieren contacten hebben opgebouwd zijn we ook hoopvol voor de toekomst van een groeiende gemeenschap van op elkaar betrokken mensen. We kunnen eindigen met een inmiddels bekend citaat van Cruijff, dat elk nadeel ook zijn voordeel heeft. Maar misschien past een pastoraal slot ons beter: na lijden is er opstanding.

In deze zin wensen wij u allen een zalig Pasen toe!

Mede namens het bestuur en collega’s, Mark Lieshout

                                                                                    

adresgegevens


Drugspastoraat

bezoekadres donderdagmiddag:

De Wittenkade 109

1051 AK Amsterdam

 

postadres:

Drugspastoraat, Princehof,

Oudezijds Voorburgwal 165

1012 ET Amsterdam


drugspastoraat@gmail.com