BLOG | 3 mei 2020

Dagboek Pastor Zwanine in Coronatijd

Dagboek van een pastor in Corona tijd.

Het weekend van 18 en 19 april 2020 verliep rustig. Ik maakte mij klaar voor de drukke week die ging komen. Ondanks dat wij veel binnen moeten blijven vul ik elke dag met klussen die al heel lang zijn blijven liggen en waar ik nu tijd voor heb.

Maandag 20 april 2020

Na veel heen en weer gebel heb ik de fietsenmaker zo ver gekregen dat ik de bakfiets maandag mag ophalen omdat AT5 graag de opname op maandag wil maken. Ik nodig ook Koos, onze penningmeester uit en stuur een uitnodiging naar DAK, zij hebben dit immers gefinancierd.

Ik ben nerveus als ik al om 08.00 uur de broodjes koop bij Albert Heyn en daarna Heleen aan het werk zet. Helaas komt de cameraman en de journalist te laat zodat ik alleen de bakfiets moet halen. De fietsenmaker is teleurgesteld dat AT5 er niet bij is. Hij had voor de gelegenheid zijn vrouw meegenomen die in een rolstoel zit. Ik voelde mij erg opgelaten omdat hij hiervoor speciaal uit Wognum was gekomen. De bakfiets was prachtig! Het fietsen ging eerst wat onwennig maar al snel veel beter. Ik fietste naar de Crypte en laadde de broodjes in daarna ging ik naar de Spreekbuis om de koffie op te halen. In het Oosterpark werd ik geïnterviewd en gefilmd. Om twaalf uur vertrok het AT5 team weer. Ik was doodmoe en ben even op een bankje gaan zitten om bij te komen. Ik deelde daarna nog wat broodjes uit in het Oosterpark. Ik fietste langs de Nieuwmarkt en het Centraal Station. Als je goed oplet zie je overal mensen zitten die op straat moeten bivakkeren. Wanneer ik om vijf uur op mijn mobiele telefoon naar het nieuws kijk van AT5 blijk ik niet te zijn opgenomen in het programma. Ik baalde daar zo van. De hele dag was ik er mee bezig geweest en ik had hiervoor ook allerlei mensen gevraagd om hier extra moeite voor te doen en nu was het resultaat nul! Met een migraine ging ik naar huis en vroeg naar bed.

Dinsdag 21 april 2020

Om tien uur in de morgen moesten er weer broodjes worden gesmeerd. Telefonisch was ik voor ons teamoverleg al met Mark in gesprek waardoor ik nauwelijks kon meehelpen met broodjes smeren. Wij bespraken dat het goed was om nu een actieve frisse website te hebben. Nu wij zoveel media-aandacht krijgen moeten mensen ons wel kunnen vinden als zij informatie over het Drugspastoraat willen hebben. Na dit overleg kwam er onverwacht privébezoek en werd ik afgeleid van mijn werk. Het thuiswerken is wel gezellig maar soms is de sociale druk hoog en kan je, je niet verstoppen achter je laptop en moet je even meedoen aan het gesprek. In de middag was er een zoom overleg met de Doula’s van Amsterdam. Dit is een initiatief wat is voorgekomen uit het vrouwennetwerk rond Halsema. Het was de bedoeling dat wij met elkaar een theatervoorstelling zouden maken. Deze zou aan het einde van het jaar een paar maal worden opgevoerd in de Stadsschouwburg. Door de Corona crisis krijgt dit een andere vorm of gaat helemaal niet door. Wij hadden een leuk gesprek via Zoom maar toen er gedanst ging worden op een vrolijk muziekje haakte ik af. Zo’n scherm werkt dan niet voor mij.

Na afloop verstuurde ik nog wat mails en ik belde met verschillende mensen. Ik lag al in bed toen ik alsmaar meldingen kreeg op mijn telefoon van berichten. Wat bleek: het filmpje van AT5 was uitgezonden bij Jinek en het late nieuws. Geweldig! De volgende dag werd ik zelfs in het Oosterpark herkend.

Woensdag 22 april 2020

De vrijwilligster belde af en ik besloot om nu niet alles te forceren en een keer geen broodjes te smeren. Zelf had ik nog een restje in mijn tas die ik in het Oosterpark kon uitdelen. Eerst naar de Spreekbuis waar ik een koffiekan moest terugbrengen. Ik had direct succes en kwam al verschillende mensen tegen die wel zin hadden in een broodje en koffie. Inmiddels had ik in de kast in de kerk een prachtig grote thermoskan gevonden die prima in mijn bakfiets past. Na het Oosterpark fietste ik naar huis. Na de lunch vervolgde ik mijn tocht naar de poeldijkstraat. Op alle plekken komen de mensen op de bakfiets en de koffie af. Ik sprak uitvoerig met een medewerker die al weken de verslaafde bewoners moet begeleiden en ook de Corona regels moet handhaven. Dat viel niet mee, zij stortte haar hart bij mij uit. De bewoners hadden mij al opgemerkt en kwamen een voor een naar buiten voor een praatje en een Paasboekje.

Donderdag 23 april 2020

Gelukkig kwam mijn buurvrouw mij helpen bij het smeren van de broodjes. Dat is veel praktischer. Mensen wonen dichtbij en dan is het niet zo’n aanslag op je tijd. Keurig om elf uur werden de broodjes gehaald. Ik vertrok weer naar het park waar ik had afgesproken met een man die verslaafd is aan alcohol. Het gesprek was erg vrouwonvriendelijk en daardoor merkte ik dat mijn aandacht verslapte en ik mij begon te irriteren. Ik fietste weg en deelde koffie en broodjes links en rechts uit. Mensen waren dankbaar en fleurde ervan op. Een man inde Valckenierstraat maakte handig van de gelegenheid gebruik om direct te vragen of ik een paspoort voor hem kon regelen. Ik moest hem teleurstellen toch hadden wij een leuk gesprek. Een andere meneer herkende het logo en bracht dat direct in verband met pastor Mark. Ik ging opgewekt weer naar huis. Het voelde goed maar ik merk wel dat je niet te lang onderweg moet zijn omdat het besmettingsgevaar altijd aanwezig is.

Het administratieve werk had ik laten liggen en vroeg nu om een grondige aanpak. In de middag startte ik met het leegwerken van mijn bureau. Elke aantekening en elk memoblaadje wordt bekeken en verwerkt. Ik hoop hiermee adressen en telefoonnummers tegen te komen en te kunnen toevoegen aan ons adressenbestand. Om half vijf had ik een afspraak met iemand die heel graag onze graven op St. Barbara wil schoonmaken. Ik ben te voet naar St. Barbara gegaan maar de persoon kwam niet opdagen. Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om de graven te bekijken en zag dat het er inderdaad niet verzorgd bij lag.

Vrijdag 24 april 2020

Eigenlijk wilde ik deze dag vrijhouden maar ik werd gebeld door AD, zij vroegen mij mee te werken aan het programma “NL blijft thuis”. Ik heb dat gedaan en tussendoor al mijn administratieve klussen afgemaakt. Het is heerlijk om ongestoord achter je bureau te zitten en niet weg te moeten. De onderbreking was het zoom gesprek voor het programma van NL blijft thuis. Aan het einde van de dag had ik een voldaan gevoel. Ik was ook nog even langs geweest bij de Princehof om de postbus te legen en afspraken te maken over koningsdag.

Zaterdag 25 april 2020

Een vriend van mij die eigenaar is van “Van Roselen Fine Chocolate” kreeg ik een doos chocolaatjes aangeboden. Toen ik ze ging halen bleken dat er 4000 te zijn. Ik wist niet waar ik kijken moest omdat deze chocolade heel duur is en dit nu zomaar werd weggegeven. De jongens keken heel beteuterd toen ik alles inlaadde. Ik was natuurlijk heel blij maar moest wel even nadenken hoe ik dit nu op de juiste plek moest krijgen. Gelukkig waren de vrijwilligers bereid om te helpen alles in kleine zakjes te verpakken met een rood-wit-blauw lintje zodat ik dat op koningsdag kon uitdelen in de nachtopvang.

Zondag 26 april 2020

Met zeven vrijwilligers hebben wij van 10.00 uur s ’morgens tot 13.00 uur staan inpakken en plakken met als resultaat vier dik gevulde manden. Het was ondanks de sociale afstand van 1,5 meter toch gezellig.

Maandag 27 april 2020

Op Koningsdag vertrok ik vroeg met een volgeladen bakfiets naar de Nachtopvang om de chocolaatjes uit te delen. Om tien uur stonden de vrijwilligers weer klaar om honderd broodjes te smeren die zouden worden opgehaald door het Straatpastoraat. Er ging iets bij het ophalen van de zak met broodjes waardoor ik ruimschoots de gelegenheid had om met Heleen bij te praten over het werk en de mensen die zij telefonisch of per app ‘spreekt’. Heleen en ik zijn zakjes met chocolade gaan uitdelen bij de Princehof en de Kloof. Daar ontmoette ik Kathleen, met haar heb ik afgesproken om donderdag 7 mei te starten bij Makom. Ik ontmoette bij de Kloof ook een vrijwilliger van de Oude Kerk en andere bekenden. Kort kon ik vertellen wie ik was en wat ik kwam doen. De mensen waardeerde de chocolaatjes heel erg.